Havreplanter tidlig i sesongen

Bilder av norsk havre

Bellinda havre

Fotograf: Håvard Simonsen

Havregryn

Havre er godt for hjerte og kar fordi at havre i kostholdet bidrar til å redusere kolesterolnivået i kroppen.

Havrevafler på Eidsvoll Stadion

Karstein Brøndbo og Bjørn Gimming i Norsk Havreforening vil sammen med Solveig Linge Stakkestad i Norges Bygdekvinnelag påvirke idrettslagene til å blande havregryn i bolledeig og vaffelrøre. Berit Smedsrud (th) i Eidsvoll IF Fotball gjorde dette under EIF-CUP. Foto: Per Erik Paulsen, Eidsvoll Ullensaker Blad.

Vanlig og naken havre

Havre tidlig i sesongen

Linker

FoU

Ny metode for maling av kli

En ny finsk metode for tørr maling av havrekli tar bedre vare på innholdet av betaglukaner. Det oppnås ved å fjerne små partikler før resten males på nytt.

Nye mutanter i havreavlen

Svenske havreforskere provoserer fram mutasjoner i havre for å få fram varianter med spesielle egenskaper. Det kan være høyere innhold av betaglukaner, antioksydanter eller omega-3-fettsyrer. Over 2500 ulike mutasjoner vil snart være klare for utprøving.

Publikasjoner om havre fra Bioforsk

Bioforsk skal vera ein regional-, nasjonalt og internasjonalt konkurransedyktig produsent av kunnskap, tenester og løysingar gjennom forsking og utviklingsarbeid innanfor planteproduksjon, skjøtsel, matkvalitet, mattryggleik og miljøspørsmål.

Forskningsrapporter om havre fra Nofima

Nofima, tidligere Matforsk, hadde et prosjekt om karbohydrater, matkvalitet og helse i perioden 2005 til 2008. Vedlagt er en liste over prosjekter og rapporter fra Nofima knyttet til havre.

Komparative fortrinn ved norsk kornproduksjon

Arbeidsrapport 12. februar 2008

Litteratur

Helenes havrebok

Boka inneholder havreoppskrifter på kaker, supper, middagsretter, brød, pizza og snacks.

Varm havresuppe

En historie fra historier.no

Skjære Havre

Dikt av Jonas Lie

Havren (Jeg er havren...)

Dikt av Jeppe Aakjær

Erling Skjalgson

Dikt av Per Sivle

Regnet

Dikt av Olav Aukrust fra "Hamar i Hellom" 1926

For en neve havre

En cowboy har fått en hel sekk full av penger. Hesten råder cowboy til å gjemme pengene. Cowboy går av sted og tegner kart mens han går. Han finner et fint sted, setter kryss på kartet, graver ned skatten og går hjem igjen. Men selv om han følger kartet, er det lett å gå feil.

Cappelen Damm