Hopp til hovedinnholdet

Lovlig å påstå at havre er sunt

Havregrøt er godt for hjertet. Siden 2012 har det også vært lovlig å påstå dette i markedsføring av havregryn og andre havreprodukter.

Pressemelding fra Norsk Havreforening 19.06.2012:

Havre inneholder vannløselige fibre, såkalte betaglukaner, som det er påvist kan redusere konsentrasjonen av kolesterol i blodet. Høyt innhold av kolesterol er en risikofaktor i forhold til hjerte- og karsykdommer. Dokumentert virkning er knyttet til opptak av 3 gram betaglukaner tilsvarende 100 gram havre eller en porsjon havregrøt hver dag.

En ny EU-forskrift vedr. helsepåstanden om havre ble godkjent i EØS-komiteen fredag 15. juni 2012. Dette blir nå implementert i norsk rett av Mattilsynet. Det sveitsiske firmaet CreaNutrition, datterselskap av Swedish Oat Fiber, sto bak søknaden til EFSA (EUs Mattilsyn) som godkjente helsepåstander om havre 25. mars i 2011.

- Vi er glade for at det nå blir lov å markedsføre havre som et sunt produkt, selv om svært mange har erfart og vært klar over havrens gunstige virkning i lang tid, sier styreleder Ingvar Hage i Norsk Havreforening.

Kontaktperson i Mattilsynet: Ida Tidemann-Andersen, Telefon: 23 21 68 00/23 21 65 73

Bakgrunnsinformasjon:

Havrekalenderen

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish -�Informasjonskapsler