Hopp til hovedinnholdet

Produkter av havre

Lettkokte havregryn - foto: Møllerens

Forventet forbruk av havre i Norge i år er ca 40 000 tonn til mat og ca 250 000 tonn til fôr. Her er noen eksempler på produkter fra havreforeningens medlemmer. Se flere produkter på medlemmenes nettsider og bøker under litteratur.

Flatbrød fra Røra Bakeri

Tradisjonelt har norsk brød vært bakt av havre og bygg uten heving. Flatbrødet er enkelt å lagre og passer godt til det meste.

Frokostblanding - Foto: Opplysningskontoret for brød og korn

Mysli eller müsli er en frokostblanding av ulike kornsorter, kli, nøtter, havregryn og tørket frukt. Serveres med melk eller yoghurt, og frisk frukt eller bær hvis ønskelig. Her er noen få eksempler. Se flere produkter hos produsentene.

Havrebrød - Foto: Opplysningskontoret for brød og korn

Mange bakerier leverer gode og saftige havrebrød og boller. Se også melblandinger og oppskrifter på hjemmebakte havrebrød.

Havregryn

Havregryn er avskallede havrekorn som er dampkokt, tørket, oppvarmet og valset. Kan brukes som frokostblanding eller ingrediens i brød, grøt med mere. Havregryn finnes lettkokte, store, steel cut, økologiske og garantert glutenfrie. Se flere produkter hos medlemmer i havreforeningen.

Havregrøt er sunt og godt. Den selges som instant med ulike smakstilsetninger, ferdig kokt eller varm fra gatekjøkken. Finn din versjon!

Havremel og -kli brukes som tilskudd for å øke grovhet og bedre struktur i bakverk. Det finnes også bakeblandinger med havremel og -kli.

Havremelk - foto: Opplysningskontoret for brød og korn

Ingen av havreforeningens medlemmer produserer havremelk for salg, men du kan lage den selv. Se under oppskrifter.

Flere av havreforeningens medlemmer produserer havrenek. Se medlemslisten.

Det finnes mange ulike havreøl på markedet, men ingen av havreforeningens medlemmer produserer for salg. Se under oppskrifter.

Spireprøver ved Kimen Såvarelaboratoriet AS

Kimen Såvarelaboratoriet er norsk kompetansesenter på frøkvalitet og frøanalyser, og nasjonalt referanselaboratorium på såvareanalyser.

Havre brukes i ulike kremer og såper. Se også under oppskrifter.

Rundt 250 000 tonn norsk havre brukes hvert år i kraftfôret, hvor havren de siste årene har utgjort 10 - 17 prosent. Havren brukes i fôret til alle dyreslag, først og fremst som karbohydratkilde, men den inneholder også fett og protein, mineraler og vitaminer.

Puffet havre - foto Tau Mølle

Puffet havre er oppvarmet under trykk uten noen form for tilsetninger.

Raspeballer foto Stangeland Mølle

Tradisjonsmat og god middag med havre.

Mye praktisk undervisning på Kalnes

Det beste stedet å lære om dyrking av havre er en landbruksskole.

Steel cut eller hakka havre gir en annen tyggemotstand enn havregryn.

Havrespirer - foto Unni Abrahamsen

Hvert år såes det ca 750 000 dekar havre i Norge. Havreforening har tre leverandører av såkorn og en planteforedler. Du kan også rense eget såkorn.

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish -�Informasjonskapsler