top of page

Hva kan vi gjøre for skolematen?

- Alt er politikk, også skolemat, men hva kan vi gjøre? Spørsmålet kommer fra styret i Norsk Havreforening, som etterlyser gode ideer og prosjekter.

HAVRE-STYRET: Kim-Reidar Martinsen, Fiskå Mølle Moss, Åsmund Bjørnstad, NMBU, Bjørn Eivind Engebretsen, Felleskjøpet Agri, Glenn Snellingen, Strand Unikorn, Bent Solbakken, Norgesmøllene, Steinar Næss, Lantmannen Cerealia og Jorun Henriksen, Norges Bygdekvinnelag.

Av: Karstein Brøndbo, Norsk Havreforening


Et prosjekt ved Eidsvoll verk skole september 2022, der 240 elever fikk et felles varmt skolemåltid fire dager i uka i hele september, viste god effekt på trivsel og konsentrasjonsevne.


– Felles måltider bygger sosiale relasjoner, virker utjevnende og hindrer utenforskap, sier Jorun Henriksen, nylig avtroppet leder i Norges Bygdekvinnelag og styremedlem Havreforeningen. Hun peker på at rundt 10 prosent av befolkningen i Norge lever under den relative fattigdomsgrensen. Prosjektet på Eidsvoll ble gjennomført av det lokale bygdekvinnelaget i samarbeid med kommunen, som bidro økonomisk, Vilberg helsetun, som kokte grøten, TINE og Lerum, som sponsa med melk, saft og syltetøy.


Det kan gjøres veldig rimelig

- Skolemat kan gjøre enkelt og rimelig, sier Steinar Næss, som er sjef på havregrynfabrikken til AXA i Moss og også styremedlem i havreforeningen. Med enkle virkemidler som en vannkoker eller en kokeplate, presenterer han følgende løsninger med priseksempler fra dagligvarehandelen (juni 2024):

  • Porsjonspose instant havregrøt med melk (som bare skal tilsettes varmt vann) kr 9,80 pr porsjon (196 kr/kg)

  • Stor pakke instant havregrøt med rosin og vaniljesmak kr 3,50 pr porsjon (61 kr/kg)

  • Havregrøt av lettkokte havregryn kr 0,91 pr porsjon 50 g uten melk og kr 2,76 med 1 dl lettmelk. Havregryn kr 18,09/kg og lettmelk kr 18,51/kg.


Og det kan gjøres veldig godt

– Vi har mange produkter med spennende smaker med müsli, tilsatt honning frukt og bær samt bakte granolaer, og man kan selv tilsette melk, yoghurt og frisk frukt og med det gjøre hverdagsmåltidene til en fest, sier Steinar Næss. Han får støtte fra styremedlem og konkurrent Bent Solbakken i Møllerens, som byr på mange lignende produkter innen gryn, grøt, müsli og granola. – Vi må heller ikke glemme brødskiva, som mange unge er glad i. Et oppskåret brød og en pakke pålegg kan gi en god start for en hel klasse, sier Bent Solbakken, som også leverer mel og bakeblandinger til både hjemmebakst og bortebakst.


Mye å lære fra maten

– Den dyrka havren er vårt yngste korn, bare 5 000 år gammelt, mot vill havre som er mellom 3,8 og 8 millioner år gammel. Havren dukka først opp rundt Middelhavet, forteller Åsmund Bjørnstad, styreleder i Norsk Havreforening. Den pensjonerte professoren i genetikk og planteforedling, som også har skrevet flere bøker om korn, er opptatt av at det er mye å lære om biologi i alle matvarer man finner i dagligvarebutikken, og at skolematen kan være en god mulighet for lærere som vil gi ungene gode knagger å henge kunnskapen på.

– Slik kan man knytte sammen Mat og helse, Naturfag og Samfunnsfag. Norsk selvforsyning, bærekraft og Fagfornyelsen må gå hånd i hånd, sier Åsmund Bjørnstad.


Ta kontakt om prosjekter

Styret i Havreforeningen setter pris på at det daglig kommer presseklipp om skolemat og havre, men ser også at det er mye politisk diskusjon om skolemat.


– Er dette et individuelt ansvar for den enkelte familie, eller er det et samfunnsansvar å gi alle like muligheter på linje med Statens lånekasse for utdanning?


– Ta kontakt med Havreforeningen. Vi ser etter spennende prosjekter, sier Åsmund Bjørnstad.SUNN OG RIMELIG MAT: Skolemat til mellom 3 og 10 kroner pr porsjon gir ungene en god og start på dagen. Se flere norske havreprodukter på norskhavre.no/produkter. Foto: Norsk Havreforening.


Kontaktperson: Karstein Brøndbo, sekretær i Norsk Havreforening, telefon 90754114.

 

Se også:

 

Relaterte innlegg

Se alle

Meir havre

I Dag og Tid nummer 1/24 set Siri Helle søkjelyset på norsk havre og etterlyser større mangfald i sortar og produkt av havre. Nettopp! Havren har vore nedvurdert sidan den kom hit i eldre jernalder so

Comments


bottom of page