Hjem / Helse og ernæring / Havre for hjertet

Havre for hjertet

Over halvparten av alle voksne nordmenn har for mye kolesterol i kroppen. Kolesterol er et fettlignende stoff som finnes naturlig i blodet. Det er nødvendig for å produsere hormoner og vitaminer, for å bygge celle vegger samt for å danne galle. Dagens livsførsel gir oss for høye kolesterolverdier, som bidrar til å øke risikoen for hjerte- og karsykdommer. Havre inneholder store mengder betaglukaner. Dette er fiber som hjelper til med å redusere kolesterolverdiene og å redusere risikoen for å bli rammet av en av våre mest vanlige sykdommer.

Godt og dårlig kolesterol
Det finnes både godt og dårlig kolesterol. Det dårlige kolesterolet øker avleiring av fett i blodårene, og det kan derfor føre til at blodårene blir stadig trangere, såkalt åreforkalkning. Det gode kolesterolet reduserer fettavleiringene og også risikoen for åreforkalkning.

I tillegg til det kolesterolet som dannes i leveren, tilføres kroppen kolesterol gjennom animalske produkter i kostholdet. Hvis man spiser mye fet ost, smør, fløte, melk og svinekjøtt, som inneholder såkalt mettet fett, vil det dannes mer kolesterol enn det kroppen trenger, og andelen av dårlig kolesterol øker.

Høyt kolesterolnivå - økt risiko for hjerteinfarkt og slag
Høye kolesterolverdier gir i seg selv ingen symptomer og det kan bare oppdages ved å ta en blodprøve. Høye kolesterolverdier firedobler risikoen for hjerte-og karsykdommer og er den viktigste årsaken til hjerteinfarkt. I disse tilfellene har det dårlige kolesterolet ført til at for mye fett i blodet er avleiret i blodårene, som har blitt trange og dermed minsket sirkulasjon. Når det dannes en propp i hjertet eller hjernen kan ikke blod og oksygen passere. Resultatet er et hjerteinfarkt eller et slag.

Omtrent halvparten av alle norske menn og kvinner dør av hjerte- og karsykdommer, særlig slag og hjerteinfarkt. Hjerte- og karsykdommer er den ledende dødsårsaken i vårt land, blant både kvinner og menn. 3728 personer i Norge døde av hjerte- karsykdommer i 2006. Hjerte- og karsykdommer er også de vanligste hoveddiagnosene ved døgnopphold på somatiske sykehus med 14 prosent i alt, viser den norske pasientstatistikken i 2007. Av disse var 18 852 innlagt på grunn av hjerteinfarkt. Mens kvinner har flest døgnopphold i forbindelse med svangerskap og fødsler, så ligger menn oftest på sykehus for hjerte- og karsykdommer.

Havre <3 Betaglukan
Betaglukaner er en type lettoppløselig kostfiber som finnes naturlig i alle de norske kornartene. Den høyeste konsentrasjonen av betaglukaner er funnet i havre. Lett oppløselig betaglukan senker kolesterolnivået i blodet og bidrar til et mer stabilt blodsukker etter et måltid. En prosjon havregrøt om dagen dag gir mengden betaglukan som er nødvendig for å redusere kolesterolnivået.

Illustrasjon fra www.svenskhavre.org

Lett oppløselig betaglukan senker kolesterolnivået i blodet ved å danne en slags gele. Geleen fanger opp gallesyrer og fører den med seg ut i avføringen uten å la den bli tatt opp i tynntarmen. Da må ny gallesyre dannes, noe som skjer ved at kroppen omdanner tilgjengelig kolesterol til gallesyre. På denne måten reduseres innholdet av kolesterol i kroppen.

Tips en venn